Nágocs. A legenda újjáéled!

Sziasztok kedves triatlonos, Ironmanre készülő sportbarátaim!

Pár hónappal ezelőtt, amikor a Gyula (Herr dr.) megkeresett azzal, hogy a feléleszteni vágyott Deseda triatlon szervezésében részt tudnék-e venni, természetesen azonnal igent mondtam. Amikor arra kért, hogy írjak egy pár sort a versenyzőknek már nagyobb gondban voltam. Nem tudtam, hogy a jelenlegi versenyzők számára el kell-e magyarázni, hogy miért pont Nágocson lesz a kerékpáros fordító, mi volt az a majdnem húsz évvel ezelőtti duatlon őrület, és miért volt Nágocs a duatlon magyar fővárosa. Aztán az Attila (Péter) azt mondta, hogy igen, el kell mondanom, mert a mai versenyzők többsége már nem tud erről, nem is emlékezhet rá, hiszen ez nagyon régen történt, mondhatni a hazai triatlon hőskorában.

Ezért, ha megengeditek, akkor egy kis múlt idézéssel invitálnálak Benneteket az Extrememan113 versenyére.


Előre bocsátom, hogy az alábbiakat nem saját magam vagy Nágocs fényezése céljából írom, hanem azért, hogy tudjátok, Nágocson triatlonosként biztosan otthon lesztek! Erre a versenyre is pontosan úgy készülünk, ahogy annak idején: szakmailag precízen, nagy szeretettel, saját ötletekkel, nágocsiasan.

 

<--break->

Bemutatkoznék: Dr. Pap Imre vagyok, Nágocs község háziorvosa és polgármestere. Éveken át a Magyar Triatlon Szövetség elnökségi tagja (az általam javasolt áttétel szabály miatt még lehet, hogy napjainkban is sokan emlegetik az anyukámat), az akkoriban működő Balatel SC Nágocs vezetője, és az akkori Balatel Duatlon versenyek főszervezője. Ezek a dolgok a kilencvenes évek elején történtek. Nem mostanában volt. De aki akkor ott volt, talán a mai napig jó szívvel emlékezik a versenyekre, községünkre és ránk is.

Nágocsról néhány szót: Somogy megye északi részén, Kaposvár és Siófok között pontosan félúton található, jelenleg 700 ember lakta kis falu, gyönyörű földrajzi környezetben. Ebben a kis faluban kezdtük el páran a gyerekeink felesleges energiáinak lefoglalása céljából triatlon és duatlon versenyekre járni. Ezen versenyek egyikén ismertem meg egy nagyon-nagy dumás fiatalembert - már akkor is kopaszodott- és egy orvos családot Nagyatádon, akikről fentebb már szóltam, plussz a Csutit, de az egy külön történet. A versenyre járásból később szakosztály alapítás lett, kicsit később versenyrendezés. A szakosztály versenyzői sok- sok korosztályos magyar bajnoki címet szereztek, válogatottságig jutottak. Megérdemlik, hogy név szerint is említsek néhányat: Szunyogh Tímea, Szunyogh Adrienn, Esküdt Roland, Gyenesei Leila, Pap Bence, Kroneraff Ágnes, Lukács Edina, Boldizsár Borbála. A fénykorunkban közel 70 igazolt versenyzőnk volt. Volt saját mikrobuszunk, nagy Ikarusunk, edzőtáborozni voltunk többször, 20 – 25 gyerekkel, hetekre Tunéziában, vagy például a Kanári szigeteken. A fanatikusságunkra egy példa: egy héten ötször jártunk 15-20 gyerekkel, úszóedzésre a tőlünk 50 kilométerre lévő Mosdósra, ugyanis közelebb nem volt használható uszoda. Szinte minden itthoni versenyen részt vettünk versenyzőként, a somogyi versenyeken pedig rendezőként is. Később ezekből a versenyekből nőtt ki a Somogy Körverseny (Deseda triatlon, Nagyatád Ironman, Gyékényes triatlon és a Nágocs duatlon). A körverseny nyerteseivel Alanya-ba mentük, busszal. Na, az se volt semmi!

Évekig mi mértük a legtöbb versenyen az időt és készítettük az eredmény listákat.  Pl: Ironman, Tiszaújváros Világkupák, Kisköre, Fonyód, Diákolimpiák, stb. Ezek 3 részidős eredménylisták voltak olyan versenyekről, ahol több száz induló volt, és mindez a chip korszak előtti időkben.

De a legbüszkébbek mégis versenyeinkre voltunk és vagyunk:

Rendeztünk Duatlon Diákolimpiát, az elsőt, Duatlon Magyar Bajnokságot. Ez volt az első, olyan  magyarországi duatlon verseny, ahol teljes útlezárás mellet lehetett kerékpározni (ezen az úton lesz a mostani verseny kerékpárszáma is). A Duatlon OB-n az indulók létszáma meghaladta (800 körül) a falu lakosságáét. A rendezésben több százan vettek részt, napokig, ingyenesen. Az akkori Telesport nyitóhíre a Nágocsi Duatlon volt, teljes adást szentelt a versenynek a Zöldpont. Ezek a versenyek nem csak a szakmai nehézségek miatt (nagyon nehéz futó és kerékpáros pálya) voltak népszerűek, hanem a versenyt követő rendezvények (koncertek, és minden esetben bál) miatt is, illetve az egyedi díjazás miatt. Szerintem Molnár Erika, Vöri, Lémusz (vagy a Zsozsi volt, már nem emlékszem pontosan) a mai napig emlegeti a disznóvágáson való részvételüket, amely feltétele volt az Őket megillető díj (füstölt házi sonka, kolbász, tojás) elnyerésének. Minden versenyre saját készítésű burleszk filmmel készültünk, ezeket (1./ Duatlonozni mentünk,2./  Így duatlonozunk mi, 3./ A triatlon igaz története) az adott évi  triatlon bálokon is mindig láthattuk.

Az alábbi kép az 1994-ben rendezett Balatel Duatlon OB pólóján szerepelt.

Valahogy így nézett ki a versenyközpont is a futballpályán.

 

Őszintén remélem, hogy ezzel a pár sorral sikerült felkeltenem érdeklődést az Extrememan113 és annak nágocsi fordítója iránt. A fentebb leírtak szellemében várunk mindenkit a június 30-ai verseny kerékpáros fordítójába és frissítőpontjához. A versenyzőket természetesen kerékpárral, a kísérőket pedig színes programokkal.

Azt tervezzük, hogy megidézve a régi, nágocsi versenyek hangulatát és minden triatlonos álmát, Hawai-t, egy kis trópusi hangulattal, Hawai-beach-el készülünk, persze csak úgy falusiasan. Lesz tengerparti feeling, strandbár (falusi nevén: kocsma), zene, medence (igen picike), hamuba sült pogácsa, amatőr kulturális műsor (táncok, jelenetek), közvetítés a versenyről, burleszk filmvetítés, pom-pom lányok, retro póló kiállítás, tehén, hawai-dizsi-napszemüveg.

Mindez az első nágocsi verseny depójának a helyszínén, a falu főterén, a Hősök terén. Azon az első versenyen akkor, egy komplett mezőny – junior és felnőtt férfiak – tévedtek el, rendezési hibából.

 

Biztosan ígérhetem, ilyen most nem lesz!

 

Mindenkit várunk szeretettel!

 

Balesetmentes felkészülést, jó versenyzést kívánok Nágocs minden lakója nevében!

 

Tisztelettel:

Dr. Pap Imre

Nágocs, 2013-05-19